Rundtur fra Maura

Flatt og lett – det kan være en passende beskrivelse av denne turen. Det er en fin rundtur på Romerikssletta – mellom Maura i vest, Dal i øst og Liekrysset i sør.

Vi starter i Maura sentrum, og sykler østover på Mauravegen. Første etappe går til Dal. Vi passerer Kopperudmoen, og kommer ut i åpent og fint kulturlandskap på vei mot Nordmokorset. I dette krysset fortsetter vi rett fram på Sessvollvegen.

Turen går videre over skogkledde moer, vi passerer innkjøringen til Sessvollmoen, og triller snart ned bakken til Dal stasjon. Hovedbanen, Norges eldste jernbanestrekning, har sin endestasjon her på Dal. Dvs. - dagens siste tog fortsetter videre til Eidsvoll, der det står natten over. Hovedbanen mellom Oslo og Eidsvoll ble åpnet i 1854. Etter at den nye traseen til Gardermoen kom, går mesteparten av trafikken der.

Herfra skal vi sørover, og følger samme trasé som Nasjonal sykkelrute nr. 7 til Liekrysset. I krysset ved stasjonen holder vi til høyre, og sykler ned Aksel Bråtens veg. En knapp kilometer fra stasjonen er vi framme i krysset ved Sætrevegen, som vi følger mot høyre. Nå er det gang- og sykkelvei videre - helt til Liekrysset.

Vi krysser jernbanen, og litt senere E6. Straks får vi bebyggelsen i Mogreina på høyre side, deretter Hersjøen - og vi sykler sørover langs Trondheimsvegen i et landskap som veksler mellom jordbruksområder og skog. I Liekrysset legger vi merke til en bauta på venstre side av veien. Den er satt opp til minne om skysskaren som kjørte statsmannen Georg Sverdrup til Eidsvoll-forsamlingen i 1814. På bautaen står det: "Minne om Georg Sverdrups skysskar 16. febr. 1814" - og "Husk at Gud er attåt". Ifølge historien ba skysskaren Sverdrup innstendig om aldri å gi sin stemme til at Norge skulle overgis til Sverige. Skysskarens ord til Sverdrup var "Hva du siger eller gjør, så husk for alting paa, at Gud er attåt».

Vi tar til høyre i Liekrysset, og neste etappe går til Nannestad. Etter å ha syklet noen hundre meter på Lievegen, tar vi til høyre – inn i Blikkvegen. Når den ender, tar vi igjen til høyre. Nå er vi kommet tett innpå østre rullebane på Oslo Lufthavn. Og vi kommer til å ha nærkontakt med landets hovedflyplass en god stund.

Turen går nordover langs rullebanen, helt i nord får vi Politiets utlendingsinternat på Trandum på høyre side, og litt senere passerer vi innkjøringen til Sessvollmoen fra sør. Snart ser vi vestre rullebane. Veien går langs gjerdet ved enden av rullebanen, så her må vi være forberedt på at det kommer fly i lav høyde.

Fra Aurvegen kommer vi ut på Gardermovegen, og tar til venstre. Etter vel en halv kilometer tar vi så til høyre i Preståsvegen. Her fra Moreppen skal vi strake veien vestover – gjennom det typiske kulturlandskapet som preger dette området. Nå har vi store gårder og kornåkrer rundt oss på veien videre.

Vi sykler rett fram i Piperudkrysset, og gjennom Teievegen kommer vi fram til Nannestadvegen, like nord for kjøpesenter, kommunehus og ungdomsskole i Nannestad sentrum.

Nå gjenstår bare siste etappe av turen – tilbake til Maura. Med utsikt mot Romeriksåsene på venstre side og Nordåsen rett fram, sykler vi nordover på Nannestadvegen, passerer Bjørke kirke, krysser E16 og kommer inn til sentrum av Maura. Og dermed er ringen sluttet. På turen har vi vært innom kommunene Nannestad, Eidsvoll og Ullensaker.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Maura

Nr Navn Fra Til Lengde i km
757 Maura - Nordmokorset Maura Nordmokorset 3.8
858 Nordmokorset - Dal Nordmokorset Dal 6.0
861 Dal - Mogreina - Liekrysset Dal Liekrysset 8.1
862 Moreppen - Liekrysset Liekrysset Moreppen 9.9
761 Nannestad - Moreppen Moreppen Nannestad 4.0
760 Nannestad - Maura Nannestad Maura 4.5