Rundt Sølvsberget fra Gran

Tur nr: 462
Område: Hadelandsåsene
Lengde: 20.8 km
Gradering: Lett

Sølvsberget ruver godt der det «stikker opp» fra kulturlandskapet i området mellom Viggadalen og Randsfjorden. Vi skal ta oss en tur rundt den 493 meter høye toppen. Selve runden er lett å sykle, men først skal vi opp bakkene fra Gran til Granavollen.

Utgangspunktet er Gran stasjon, og vi følger vegen på sida av jernbanelinja - nordover 200 meter - til jernbanebrua. Her tar vi til venstre og følger Jarenstranda til første kryss. Her forlater vi Jarenvatnet, og tar til venstre, oppover Ringdalslinna.

Nå har vi rundt 2,5 kilometer med stigning (ca. 150 høgdemeter) framfor oss før vi er oppe på Granavollen. På veg opp Ringdalslinna har vi god utsikt mot Viggadalens frodige kulturlandskap og Øståsen.

Vel oppe på Granavollen kan det være fint å ta seg en pause, både for å hvile ut etter oppoverbakkene, og for å se seg rundt på dette flotte og historisk interessante stedet. Granavollen er viden kjent for sine to middelalderkirker. Her er det også gjestgiveri, galleri og pilegrimssenter.

Fra Granavollen ser vi Sølvsberget som ruver i vest. Vi tar fatt på runden, og sykler først ned Pilgutua. Vi passerer hagen ved Gran prestegård og Steinhuset – og snart er vi framme i krysset ved Jorstadlinna. Her tar vi til venstre, og passerer Jorstad-gårdene. Gården på venstre side var barndomshjemmet til Kirsten Langbo.

Vel framme ved Hilden tar vi til venstre, ned Helmeidvegen. Vi nærmer oss Sølvsberget, og får oppoverbakker fram til vegkrysset rett nord for toppen. Her ved garden Bregaten fortsetter vi rett fram, og følger Kjekstadvegen i lett terreng langs vestsida av Sølvsberget, til Skirstadtjernet og Mo.

Vi sykler Molinna østover, og kommer ganske snart forbi flere hus. Her har det vært butikker i tidligere tider. Vi er nå på sørsida av Sølvsberget, og det er skiltet veg til parkeringsplassen der det går merket fotrute til toppen. Man kan sykle opp dersom man er forsiktig. Fra toppen er det fantastisk utsikt til alle kanter. Det sies at Sølvsberget er en gammel vulkan.

Turen fortsetter østover gjennom Helgumsdalen, og så tar vi opp til venstre, i Vollgutua, til Granavollen. Dermed er ringen sluttet, og turen avsluttes i bakkene ned til Gran.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Gran

Nr Navn Fra Til Lengde i km
334 Gran - Granavollen Gran Granavollen 3.8
997 Hilden - Granavollen Granavollen Hilden 3.5
1000 Hilden - Skirstadtjernet - Mo Hilden Mo 5.4
996 Mo - Granavollen Mo Granavollen 4.3
334 Gran - Granavollen Granavollen Gran 3.8