Denne rundturen har mye å by på. Vi skal gjennom både Sørkedalen og Lommedalen, og vi skal sykle på Ankerveien og forbi fine vann – også med en bademulighet. Turen går i varierte omgivelser på godt dekke – asfalt og grus.

Årnes i Sørkedalen er utgangspunktet, der det både er bussholdeplass og utfartsparkering. Vi setter kursen nordover på Sørkedalsveien, som vi følger opp til Sørkedalen skole. Landskapet består av gårder med frodige jorder, omkranset av skogkledte åser. Det er fascinerende at dette er Oslo!

Vi fortsetter inn til Skansebakken, og forlater asfalten idet vi tar fatt på skogsbilveien forbi Slora og inn til Storebekkhytta. Her er det et veidele, og vi svinger da til venstre og gir oss i kast med bakkene opp til Dammyra, som er turens høyeste punkt på nærmere 480 moh. På veien opp dit krysser vi kommunegrensen, og er da inne i Ringerike. Det er ny kommunegrense ved Dammyra, idet vi da er kommet til Hole.

Det blir nå fine nedkjøringer til Trehørningen, før vi krysser en ny grense og befinner oss i Bærum. Deretter sykler vi forbi Byvann og Småvann, som sammen med Aurevann er regulert som drikkevannsforsyning.

Skogsbilveien går snart over til asfaltvei, og ikke lenge etter er vi nede ved By, den innerste bussholdeplassen i Lommedalen. Ved Guriby tar vi av fra Lommedalsveien ved å sykle til høyre, og derfra holder vi oss på Gamleveien ned til Bærums Verk. Det er et vakkert kulturlandskap vi tar oss gjennom, med beitende husdyr på noen av jordene.

Ved Bærums Verk svinger vi til venstre og sykler på lette gir opp grusveien som går parallelt med Gamle Ringeriksvei. Vel oppe ved Steinstjern er det på gode sommerdager mulighet til å ta et bad. Etter å ha forlatt tjernet, kommer vi inn på den asfalterte gang- og sykkelveien som går ved siden av hovedveien, og vi får en lett reise ned bakkene til Øverland. Her krysser vi veien og fortsetter oppover på Murenveien et lite stykke, før vi kommer inn på den historiske Ankerveien.

På høyre hånd ser vi Haga golfbane, mens skogen ved foten av Gardlaushøgda dominerer synsinntrykket til venstre. Når vi nærmer oss Fossum, åpner landskapet seg enda mer, og vi får asfalt under dekkene igjen. Vi setter kursen opp til Østernvann, et av de beste badevannene i Marka. En pause her anbefales!

Vi setter kursen videre opp Abborvannsveien, og svinger til høyre oppe ved Abborvannsbekken. Nå er vi tilbake i Oslo. Derfra sykler vi ned til Årnes, der vi startet turen.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Årnes

Nr Navn Fra Til Lengde i km
463 Årnes - Sørkedalen skole (Sørkedalsveien) Årnes Sørkedalen skole 3.7
466 Sørkedalen skole - Skansebakken Sørkedalen skole Skansebakken 1.6
203 Skansebakken - Slora - Storebekkhytta Skansebakken Storebekkhytta 5.0
1007 Storebekkhytta – Dammyrdalen – Byvann Storebekkhytta Byvann 6.8
201 By i Lommedalen - Byvann Byvann By i Lommedalen 7.5
338 By i Lommedalen - Guriby Guriby By i Lommedalen 0.8
484 Bærums Verk - Guriby Guriby Bærums Verk 4.9
483 Øverland - Bærums Verk Bærums Verk Øverland 4.1
207 Øverland - Sagstua Øverland Sagstua 1.3
63 Sagstua - Fossum Sagstua Fossum 3.9
61 Fossum - Østernvann Fossum Østernvann 2.8
208 Østernvann - Abborvannsbekken Østernvann Abborvannsbekken 1.6
209 Årnes - Abborvannsbekken Abborvannsbekken Årnes 3.4