Fra Maridalen til Sørkedalen

Du skal fra den ene vakre dalen til den andre, og du skal vestover. Men også nordover. Ja, enkelt sagt skal du først ganske langt nordvestover, du skal runde Bjørnsjøen og Østre Fyllingen, for så å dreie rett sør, og til slutt aldri så lite vest igjen. I løpet av turen vil du ha vært både helt øst, helt nord og helt vest i den sørlige delen av Nordmarka.

Du starter helt sør i Maridalen - fra Brekke-krysset. Stigningen begynner først ved Hammeren. Herfra (149 meter over havet) går veien i temmelig jevn stigning til du akkurat bikker over 400 meter innunder Rådalshøgda, før den bratte utforkjøringa ned til Fortjernet og Bjørnsjøen.

Videre er veien ganske flat fram til du har passert Østre Fyllingen, da er det igjen lang, jevn stigning oppover mot veiens høyeste punkt, Glåmene, på 440 meter over havet. Herfra er det skikkelig utforbakke hele veien forbi Finnerud og ned til Sørkedalen skole.

Første del av veien følger skogkanten vest i Maridalen, med utsikt mot frodige gårder og vakkert kulturlandskap. Videre sykler du langs Skjærsjøelva opp til Skjærsjødammen. Her kan du enten fortsette opp til Ullevålseter, for eksempel fordi du vil kjøpe mat der, eller du kan ta til høyre ved dammen, og ta fatt på strekningen innover langs Skjærsjøen med det samme.

For kanskje vil du heller ta matpausen på Bjørnholt – eller Kikutstua. Det er disse tre mulighetene du har til å få mat for penger, men så er det et utall av muligheter til å nyte en medbrakt nistepakke i flott natur.

Og siden vi snakker litt om himmelretninger og høyder: 902 meter etter Hammeren, passerer du 60 grader nord! Og turen ender på omtrent samme høyde over havet som den starter.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Brekke

Nr Navn Fra Til Lengde i km
273 Brekke - Låkeberget Brekke Låkeberget 2.3
255 Låkeberget - Hammeren Låkeberget Hammeren 1.9
119 Hammeren - Ullevålseter Hammeren Ullevålseter 3.7
124 Ullevålseter - Bjørnholt Ullevålseter Bjørnholt 6.7
125 Bjørnholt - Kikutstua Bjørnholt Kikutstua 5.9
127 Finnerud - Glåmene- Kikutstua Kikutstua Finnerud 6.6
168 Sørkedalen skole - Finnerud Finnerud Sørkedalen skole 3.7