Dette er ingen småtur. Det er tvert imot en temmelig lang strekning å sykle. Men kommer du til Ringkollen med sykkelbussen, rekker du nok å nå fram til Movatn før dagen er omme. Og da vil du ha bak deg en flott tur gjennom hele tre Marka-områder: Krokskogen, Nordmarka nord og Nordmarka syd.

Flertallet av dem som starter på Ringkollen, sykler gjerne tilbake til Sørkedalen. Men her tar du en helt annen retning – nordover og østover langs Markas nordlige ”randsone”, videre sørover og endelig østover igjen, til du møter Gjøvikbanen helt nordøst i Maridalen.

Rent bortsett fra lengden, er ikke dette en tur med de store fysiske utfordringene. Klatring i motbakke er det lite av, du starter jo i mer enn 500 meters høyde.

Du følger først Øyangens bredd (562 meter over havet), et par kilometer med trillesti venter etter Mosjøen, og når Sinnerdalen er passert, er du framme på Tverrsjøstallen, som i likhet med Ringkollen er et mye benyttet startsted for Marka-turer både sommer og vinter.

Men du har allerede lagt bak deg ca. 14 kilometer av dagens tur, og fortsetter langs Gjerdingen og på nok en trillesti (knapt 900 meter lang) fram til Gjerdingdammen.

Dette er ett av mange fine rastesteder underveis. Nå venter strekningen sørover til Kikut, langs Daltjuven, Store Sandungen og Hakkloa. Kikutstua tilbyr mat og drikke, slik også Bjørnholt gjør (sjekk åpningstidene). Bjørnholt ankommer du etter en solid motbakke, etterfulgt av fine nedoverbakker langs Bjørnsjøen.

Nå venter flere vann – Rottungen, Gåslungen og Øyungen omgir deg mens du tar fatt på innspurten, først en lang (og kanskje litt seig) motbakke oppover forbi Liggeren, før det om ikke lenge bærer utfor, i fine unnabakker ned til Movatn. Herfra går siste del av turen nedover gjennom den østre del av Maridalen, forbi Monsetangen og til Kjelsås.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Ringkollen

Nr Navn Fra Til Lengde i km
162 Ringkollen - Bjønnputtdalen - Tverrsjøstallen Ringkollen Tverrsjøstallen 13.5
135 Tverrsjøstallen - Kalvedalen Tverrsjøstallen Kalvedalen 2.0
136 Kalvedalen - Gjerdingdammen Kalvedalen Gjerdingdammen 6.7
138 Gjerdingdammen - Sandungskalven (langs Daltjuven) Gjerdingdammen Sandungskalven 7.2
132 Sandungskalven - Hakkloa gård Sandungskalven Hakkloa gård 4.1
433 Hakkloa gård - Kikutstua Hakkloa gård Kikutstua 4.4
125 Bjørnholt - Kikutstua Kikutstua Bjørnholt 5.9
126 Movatn - Bjørnholt Bjørnholt Movatn 12.3
177 Movatn - Snippen Movatn Snippen 1.9
925 Snippen - Sandermosen Snippen Sandermosen 3.1
423 Monsetangen - Sandermosen Sandermosen Monsetangen 3.1
421 Kjelsås - Monsetangen Monsetangen Kjelsås 2.5