Ved Akerselvas kilder

Tur nr: 69
Område: Nordmarka nord
Lengde: 21.0 km
Gradering: Medium

Det er i disse traktene Akerselva har sine kilder. Helt nord i Marka. Det blir altså mye vann på dagens tur!

Mylla, Trantjern, Ølja, Gjerdingen, Fjellsjøen. Det er langs disse vannene turen går. Terrenget er lett, og det er ikke særlig stor høydeforskjell å merke før du nesten er framme ved målet. Turen starter ved Mylladammen på 496 meter over havet, og ender på 380 meter ved Svartbekken. Siste stykket er ca 100 høydemeter i nedoverbakke.

Om du starter på Grua, der toget stanser, forlenges sykkelturen med ca 4,8 kilometer, og du får en utfordrende førsteetappe, med en stigning på 130 høydemeter opp til Mylladammen.

Etter å ha syklet langs Mylla og Trantjern, kommer du fram til Ølja. Dette er det første vannet i det vestlige Nordmarksvassdraget. Du er altså nå ved Akerselvas kilde. Dvs. – Puttmyrene er den egentlige kilden. Disse myrene ligger nord for Svarttjernshøgda, som du ser rett over vannet. Dette er for øvrig Nordmarkas høyeste topp – 717 meter over havet.

Mens vi snakker om høyde: Ølja ligger på 528 meter, og er det høyest beliggende vannet i Nordmarka som har sykkelvei langs sine bredder.

Turen går videre til Gjerdingen, som du følger fram til trillestien som tar av til Gjerdingdammen. Her fortsetter du mot venstre, og siste etappe venter – forbi Fjellsjøen og ned til Svartbekken.

God tur!

(PS! - turens lengde er regnet ut automatisk, men hvis du skal følge korteste vei til Svartbekken, vil du ikke kjøre trillestien ned til Gjerdingdammen. Dropper du derfor dette, kan du trekke fra 1.8 km på totallengden)Edit

Slik reiser du til og fra Mylla

Nr Navn Fra Til Lengde i km
221 Mylla - Trantjern [på veien] Mylla Trantjern 4.8
134 Trantjern - Kalvedalen Trantjern Kalvedalen 3.7
136 Kalvedalen - Gjerdingdammen Kalvedalen Gjerdingdammen 6.7
153 Svartbekken - Gjerdingdammen Gjerdingdammen Svartbekken 5.8